Nimitys Suomen Savusaunaksi 2022

16.09.2022

Suomen paras savusauna 2022 Larsmossa


Kokkolan helluntaiseurakunnan savusauna Larsmon Lähetyskodilla rantatiellä Kokkolan helluntaiseurakunnan leirikeskuksessa, voitti Suomen savusauna 2022 tittelin yritys sauna sarjassa. Nimitys Suomen Savusaunaksi 2022 tuli heinäkuun puolessa välissä Ikaalisten jokavuotisella Saunafestivaaleilla.
Erikoista on se että haapapuusta rakennettu kivannäköinen kahdeksankulmainen savusauna tehtiin lähes talkoovoimin alueelle. Saunaan mahtuu kaksitoista ihmistä kerralla saunomaan ja sauna on noin neljä tuntia lämmin, yhtä kauan kun sen lämmitys kestää.
Malli saunalle ja myös teknistä apua saunan rakentamiselle saatiin suositusta Uimolan savusaunasta Rautjärveltä, joka on samalla periaatteella rakennettu.

Nelihenkinen raati Kansainvälisestä Savusaunaklubi ry:stä ja Löylynlyöjät ry:stä kävi tekemässä saunasta 196 erilaista mittausta, sekä arvioivat saunanlämmitys tekniikkaa. Tietenkin asianmukainen löylyttely ja sen tuoma nautinto kuului testauksen piiriin.
- Saunomisen jälkeen testaajat tuntuivat olevan tyytyväisiä kokemaansa, toteaa paikallinen savusaunamestari Reijo Ruotsalainen
- Suomessa on kolmenlaisia saunoja, kertoo savusaunamestari Pentti Hakala Kansainvälisestä saunaseurasta. On niitä jotka todennäköisesti ei pala ja niitä jotka todennäköisesti palaa ja kolmas ryhmä on niitä jotka palaa varmasti. Näitä kaikkia on nähty vuosien saatossa sillä olemme tarkistaneet yli 650 eri savusaunaa maailmalla, Hakala kertoo.
- Kerrotaan tarinoita, että jokainen savusauna palaa jossain vaiheessa historiaansa. Tämä ei pidä paikkaansa, sillä jopa yli satavuotiaita savusaunoja on palamattomana edelleen.

Tämä sauna ei todennäköisesti pala jos se lämmitetään samalla tavalla kun testauksen aikana, Savusaunamestari Seppo Leskinen kertoo. Tämän saunan voiton kriteerinä palkinnon saamiselle olikin juuri sen paloturvallisuus.


Saunaa tarjotaan yrityksille ja yhteisöille esim. Tyky -päiviin, sekä yleisiä savusaunapäiviä pari kertaa kuukaudessa. Suomen paras savusauna kilven naulaus rituaali oli Larsmon Lähetyskodilla 9.9.2022 klo 15.00. Tästä on sivuillamme video. Ihmiset ovat tervetulleita saunomaan, mutta ilmoittautuminen ruuhkan välttämiseksi eri aikoihin on välttämätön netin kautta osoitteessa www.savusauna.info

Reijo Ruotsalainen, savusaunamestari